Wat is ACT?

Veel mensen worstelen met emoties of gedachten die ze liever niet willen hebben. Niemand wil verdriet, somberheid, zelfkritiek, negatieve gedachten, angst of onzekerheid in zijn leven, maar het is er wel.

Hoe goed de kwaliteit van je leven of hoe bevoorrecht je situatie ook is; je hoeft alleen maar terug te denken aan een nare gebeurtenis uit het verleden of vooruit te denken aan een toekomstige gebeurtenis waarin je denkt dat er iets vervelends gaat gebeuren en je hebt meteen (psychische) pijn. Soms ontstaat psychisch lijden ook doordat je een negatief oordeel over jezelf velt of doordat je jezelf vergelijkt met iemand die het beter lijkt te doen dan jij. 

Dankzij de vindingrijkheid van onze geest zullen zelfs de meest bevoorrechte mensen aanzienlijke pijn kennen in hun leven. Helaas gaan mensen meestal niet zo doeltreffend met hun pijn om. Maar al te vaak zal je door je reacties op pijnlijke gedachten, gevoelens en sensaties jezelf uiteindelijk in de weg staan.

Veel psychisch leed wordt veroorzaakt doordat we proberen uit de weg te gaan wat onvermijdelijk is en vasthouden aan overtuigingen die ons in de weg zitten. We strijden vaak tegen zaken die buiten onze macht liggen, proberen te controleren wat niet te controleren is. Deze strijd frustreert en kan ons afleiden van onze grotere doelen, namelijk die doelen die tot een bevredigend en rijk leven leiden.

Be careful of how you are talking to yourself,
because you are listening

Wat is Acceptance and Commitment Therapy (ACT)?

ACT is een nieuwe vorm van gedragstherapie die je helpt om op een handige manier om te gaan met je problemen, zodat je hier niet steeds in vastloopt en je je zo kunt blijven bezighouden met de meer waardevolle dingen in je leven.

Je zult doeltreffender reageren op de problemen en uitdagingen die het leven onvermijdelijk met zich meebrengt. Door je te laten leiden door de dingen die echt voor jou belangrijk zijn (jouw waarden), krijg je bovendien het gevoel dat je leven zinvol is en ga je je vitaal voelen.

ACT bestaat uit
twee kernonderdelen:
Acceptance & Commitment

Acceptance

Bij het Acceptance‐onderdeel leer je op een handige manier om te gaan met je persoonlijke obstakels. Je leert hier ruimte te maken voor vervelende gevoelens, afstand te nemen van moeilijke gedachten, op een andere manier naar jezelf kijken, en tenslotte je aandacht te richten op het hier en nu. Met deze vaardigheden zal je merken dat je niet meer zo snel vastloopt in je obstakels.

Commitment

Het Commitment‐onderdeel richt zich op het weer opnieuw gaan investeren in jezelf. Je begint met stilstaan bij wat nu precies jouw waarden zijn en waar jij gelukkig van wordt. Vervolgens ga je weer concreet investeren in de dingen die er voor jou echt toe doen.

Deze twee kernonderdelen samen zorgen ervoor dat je persoonlijke veerkracht ontwikkelt, waardoor je je niet meer tegen laat houden door obstakels om de dingen te doen die jou gelukkig maken!

Don't believe everything you think

Erkend en effectief

ACT is een erkende en effectief bewezen therapie voor een verscheidenheid aan problemen, zoals bijvoorbeeld angst, depressie, stress en burn-out en chronische pijn. Je zal psychische vaardigheden aanleren om effectief met pijnlijke gedachten en gevoelens om te gaan, zodat ze minder impact hebben.

Je zal duidelijkheid krijgen over wat echt belangrijk en betekenisvol voor je is. Deze kennis gebruik je om je jezelf te leiden, te inspireren en te motiveren om doelen te stellen en actie te ondernemen! Dit zal jouw leven verrijken. ACT is daarom niet alleen bruikbaar als je problemen hebt, je kunt het ook gebruiken om je kwaliteit van leven te verhogen en je persoonlijke veerkracht te vergroten.

ACT helpt bij