Coaching

Als coach leer ik je (weer) kapitein op je eigen schip te zijn, leiding- en sturing gevend aan je eigen gedrag en tevens effectiever om te gaan met moeilijke gevoelens en gedachten. Je zou mij kunnen vergelijken met een personal trainer op het gebied van mentale (veer)kracht. Ik help je zelfbewuster te worden en om het beste uit jezelf te halen.

Je leert jezelf aan te sturen, waardoor je doelen gaat realiseren door je eigen kwaliteiten en talenten volledig te gebruiken. Dit ontwikkel je door je persoonlijke drive, sterke punten en valkuilen te ontdekken. Je leert bewust en overwogen keuzes te maken die richting aan je eigen leven (en carrière) geven en het leven te leiden dat jij wilt leiden en de persoon te zijn die je wilt zijn.

ACT (Acceptance and Commitment Training)

Tijdens de coaching maak ik gebruik van meerdere effectieve technieken en methodieken. Eén van deze methodieken is ACT. Dit is een wetenschappelijk getoetste methode en relatief nieuwe gedragstherapie waarmee zeer goede resultaten worden behaald in het omgaan met bijvoorbeeld angst, stress en somberheid. Tevens blijkt ACT voor vele coach vraagstukken zeer effectief te zijn. ACT vormt daarom ook de basis van al mijn begeleidingstrajecten.

Ook voor werkgerelateerde coaching is ACT zeer effectief gebleken, o.a. voor de verhoging van werkplezier, de productiviteit, motivatie, innovatie – en leiderschapsvaardigheden en de verlaging van langdurig ziekteverzuim als gevolg van chronische gezondheidsproblemen.

ACT wordt uitgesproken zoals het Engelse woord act en het staat voor handelen, actie nemen, to ACT dus. ACT stimuleert je om te komen tot een betekenisvol leven en daarbij staan acceptatie en toewijding centraal. Toewijding aan datgene dat je belangrijk vindt in je leven (Waarden) en acceptatie van alles waar je geen invloed op kunt uitoefenen zoals o.a. je eigen beperkingen, je verleden en de lastige gedachten en gevoelens die komen kijken bij het veranderen van je gedrag.

ACT is daarnaast ook een levenshouding, ACT houdt dan ook niet op na het coachingsstraject. Sterker nog, op elk moment en in elke situatie kun je je bewust zijn van je waarden en kun je kiezen om daarnaar te leven. Het blijft een kunst om je daaraan toe te wijden en je niet te laten weerhouden door belemmerende gedachten en pijnlijke gevoelens. Tijdens de coaching leer je dan ook o.a. vaardigheden om met pijnlijke gedachten en gevoelens om te gaan.

Het coachingstraject

Ik gebruik een actieve vorm van coachen. Het is meer dan alleen maar praten over problemen en gevoelens. Het idee is dat we samenwerken als team, om je te helpen het soort leven op te bouwen dat je wilt leiden.

Het draait ook om het verhelderen van je waarden: dat je erachter komt wat belangrijk voor je is, waar je voor wilt staan in het leven, welke sterke punten en kwaliteiten je wilt ontwikkelen en hoe je jezelf en anderen wilt behandelen. En actie ondernemen om je problemen op te lossen, moeilijke situaties aan te gaan en dingen te doen die het leven beter maken.

Na elke sessie zal je weggaan met een actieplan: iets praktisch om mee te nemen en te gebruiken om actief een verschil te gaan maken in je leven.

Een coachingstraject levert je het volgende op:

 • Meer regie over het leven dat je leidt.
 • Tevredenheid over hoe je je leven invult.
 • Tools die je kwaliteit van leven verbeteren.
 • Diepgaand zelfinzicht (drijfveren, verlangens en blokkades).
 • Duidelijkheid over welke koers je wil varen.
 • Vaardigheden en technieken om effectiever met moeilijke emoties, gedachten en omstandigheden om te gaan welke je op koers houden richting een rijk en betekenisvol leven.
 • Afstand nemen van negatieve gedachten.
 • Meer ontspannen in het leven te staan.
 • Beter omgaan met klachten zoals stress, burn-out, faalangst en keuzestress.
 • Meer persoonlijk leiderschap.
 • Meer energie en vitaliteit.

Thuis oefenen en stilstaan bij automatische patronen is een essentieel onderdeel van het traject. Daarnaast krijg je toegang tot digitaal materiaal van ACT vitaal en van de app ACT-guide, zoals oefeningen, filmpjes, artikelen die je nieuwe helpende inzichten zullen geven.

De sessies kunnen plaatsvinden in Apeldoorn, Amsterdam of online.

Coachingsthema's

Mijn coaching gaat over het beter leren omgaan met gedachten en gevoelens en over een betrokken en toegewijd leven leiden. Dit betekent dat ik als coach inzetbaar ben bij een breed spectrum aan klachten en bij persoonlijke – en professionele ontwikkeling. Denk aan Stress – en burn-out klachten, depressieve gevoelens, angst, chronische pijn, verslaving, eetproblematiek, verhogen van kwaliteit van leven en het vergroten van persoonlijke veerkracht.

Bovenstaande thema’s zijn slechts een greep uit veel voorkomende hulpvragen waarbij ik je zou kunnen helpen. Zit jouw hulpvraag er niet bij? Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan.